Zlato má za sebou úspešný štvrťrok, vzrástlo takmer o 11 percent

01.10.2012 Celý región

Singapur/New York 1. októbra (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes na komoditnej burze v Singapure po 1764,69 USD. V porovnaní s piatkovou (28.9.) záverečnou cenou v New Yorku klesla o 0,4 %. Ale uplynulý štvrťrok sa stal najúspešnejším v raste ceny zlata od druhého kvartálu roku 2010. V porovnaní s druhým štvrťrokom tohto roku zdražela unca na svetovom trhu takmer o 11 %. Z toho rast jeho ceny v septembri voči augustu dosiahol 5 %.

Cena zlata začala rásť v septembri po oznámení amerického federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní v Spojených štátoch úlohu centrálnej banky, že mesačne bude uvoľňovať do obehu 40 miliárd USD až dovtedy, kým sa nedosiahne výrazný rast pracovných miest.

Najnovší rast ceny kovu súvisí s uvoľňovaním peňažnej politiky centrálnych bánk hospodársky najsilnejších štátov. Pretrvávajú aj obavy z vývoja dlhovej krízy v eurozóne. A tak sa zlato znovu stáva uchovávateľom hodnôt v ekonomicky a finančne neistých časoch.

Spotový cenový rekord zlata pochádza zo začiatku septembra 2011, keď sa jeho unca predávala po vyše 1920 USD. Jeffrey Sica, ktorý je hlavným investičným manažérom spoločnosti SICA Wealth Management, povedal, že cena unce zlata môže v poslednom štvrťroku dosiahnuť hranicu 2000 USD. Môže sa tak stať v prípade, ak investori stratia záujem o nákup akcií a štátnych dlhopisov. Sica spravuje majetok za viac ako bilión USD.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
 

Vyberte región